Czemu kawa jest kwaśna?

Autor Mateusz - listopada 29, 2021

Wiele z moich znajomych zadaje mi to pytanie, ponieważ wiedzą, że jestem wielkim miłośnikiem kawy. Najważniejsze jest odpowiedzenie sobie na parę kwestii, ponieważ nie ma jednej, złotej rady. Osoby pijące kawę z zamiłowaniem często akceptują jej smak, a przyzwyczajeni do delikatniejszych smaku mogą się nie polubić z kwaskowatością. To jak to jest z tą kawą?

Która kawa jest kwaśna – arabica czy robusta

Najpierw wyjaśnijmy sobie kilka kwestii. Jest różnica między kwaśnością kawy a jej kwasowością, ponieważ ta pierwsza jest praktycznie nie do wypicia. Dlaczego? Ma na to wpływ zła jakość ziaren kawy, które mogły zostać niepoprawnie zebrane. Wszelkie niedojrzałe czy nadgniłe będą właśnie dawać nieznośny i kwaśny smak. 

Również na to wpływa niepoprawny sposób przyrządzania kawy w zbyt niskiej temperaturze lub za krótkie parzenie. Wówczas ma ona równie nieznośny smak, a także jest wręcz nie do wypicia. Jeśli kawa jest zbyt mocno wypalona, to nabiera goryczki, która także jest nie do zaakceptowania przez wiele osób. Dlatego stawiaj przede wszystkim na sprawdzonych producentów, którzy starannie wypalają swoje ziarna!

Może to być nie do przyjęcia, ale kwasowość kawy świadczy o jej wysokiej jakości. Ponieważ kawa w ten sposób ukazuje swoją soczystość i naturalny smak. Jego intensywność zależy od gatunku i miejsca, z jakiego pochodzi. Jeśli lubicie kwaśność, to koniecznie zaopatrzcie się w kawę pochodzącą z Afryki, a w szczególności Etiopii, Rwandy i Kenii. Będziecie wówczas najbardziej zadowoleni z wielowymiarowości kwaskowatego smaku.

Jeśli tak jak ja – wolicie delikatniejsze nuty, to polecam Wam spróbować kaw pochodzących z Ameryki Południowej, a konkretnie Gwatemali lub Brazylii. Nie odczujecie tak mocno kwaskowatości, która może przeszkadzać Waszym kubkom smakowym. Nie zawsze łączę kawę z mlekiem, jednak jeśli liczę na bardziej przyjazdy smak, to wybieram ziarna z tych obszarów. Koniecznie spróbujcie i podzielcie się wrażeniami!

Co do kawy zamiast mleka?

Jest to bardzo dobre pytanie, ponieważ uwielbiam kombinować z gatunkami i smakami, a wiele osób ceniących sobie łagodne nuty będzie wolało dodać czegoś do kawy, aby jeszcze bardziej ją rozbielić. I słusznie, bo kawa to cudny napój, który pomaga nam dobrze rozpocząć dzień. Jak wspominałem w poprzednich wpisach – uwielbiam dobierać kawę do swojego humoru oraz samopoczucia. Kiedy jestem mocno zaspany, to stawiam na czarną, a kiedy chciałbym się trochę podelektować, wybieram białą.

Osoby nieprzepadające lub źle tolerujące mleko krowie zawsze mają alternatywny w postaci napojów roślinnych, które świetnie się sprawdzają do kawy. Oprócz mleka warto poznać także inne dodatki, które mogą nam uprzyjemnić picie małej czarnej. Pierwszą propozycją są przyprawy, które zyskują coraz większą popularność i osobiście uważam je za przyjemną odmianę. Polecam spróbować z papryczką chilli – zdecydowanie inny smak.

Jeśli macie jakieś sposoby na dopełnienie swojej kawy to podzielcie się koniecznie, bo jestem bardzo ciekaw, jak Wy urozmaicacie sobie rytuał picia kawy z samego rana. Czekam na odpowiedzi, do następnego!

  • Udostępnij:

Może Ci się spodobać także

0 komentarzy